Francuska se priprema za tešku krizu na leto i tokom jeseni

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je juče vladu i građane da se pripreme za potpuni prekid isporuka ruskog prirodnog gasa, i predložio da prvi korak bude ograničavanje potrošnje struje kad god je to moguće, piše Raša Tudej.

- Trebalo bi da se pripremimo za scenario u kojem ostajemo bez ruskog gasa - rekao je on, govoreći u televizijskom intervjuu povodom obeležavanja Dana Bastilje.

- Leto i rana jesen će biti veoma teški - upozorio je francuski predsednik, misleći na vrtoglave troškove za električnu energiju.

On je naložio vladi da pripremi "trezveni plan" za uštedu energije, a prva stavka bi bilo gašenje javne rasvete noću.

Francuska će nastaviti da se trudi da diverzifikuje izvore gasa, rekao je Makron, pozivajući na brži pomak u izgradnji priobalnih vetroparkova i veću evropsku prekograničnu energetsku saradnju, kako bi se prebrodila trenutna kriza.

Francuska je manje zavisna od ruskog gasa nego neki njeni evropski susedi. Ona dobija oko 17 odsto svog uvoza gasa iz Moskve.

Međutim, raste zabrinutost zbog nestašica tokom zime, jer se Francuska bori sa ograničenom proizvodnjom električne energije zbog neočekivanih problema sa održavanjem zastarelih nuklearnih reaktora.

Autor: Novosti.rs

#Francuska

#Makron

#Ukrajina

#gas

#rat

#rusija