Mađarska se priprema za krizu

- Mađarska vlada pregovara o uvozu još 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa iznad količina predviđenih dugoročnim ugovorima, u cilju jačanja energetske bezbednosti - izjavio je danas Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine.

Vlada pregovara o kupovini gasa i sa zapadnim i sa istočnim partnerima, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gebranom Basilom, šefom libanskog Slobodnog patriotskog pokreta.

Mađarski ministar je naveo da se nada da će sledeće nedelje moći da iznese više detalja o ishodima tih razgovora, prenela je agencija MTI.

On je podsetio da je vlada, uprkos pokušajima pojedinih tržišni igrača da odvrate Budimpešru od sklapanja dugoročnih ugovora, tvrdeći da će snabdevanje gasom biti bezbedno, ipak odlučila da potpiše takve ugovore sa Šelom i ruskim Gaspromom, jer je uvek smatrala da je energetska bezbednost i strateško i pitanje nacionalne bezbednosti Mađarske.

- Da nismo sklopili te ugovore, zemlja bi sada bila u velikim problemima jer je evropsko spot tržište prirodnog gasa presušilo u ovo vreme rata, rekao je Sijarto, dodajući da je zahvaljujući dugoročnim sporazumima, snabdevanje zemlje energijom na sigurnim temeljima.

Mađarska, po njegovim rečima, zbog aktuelnog rata mora biti spremna za potencijalne poremećaje u zapadnoj Evropi u snabdevanju energijom i mora da skladišti što je moguće više gasa, zbog čega je i odlučila da dodatno poveća uvoz.

Sijarto je rekao da je Gasprom do sada bio pouzdan snabdevač i da je jasno da je južna ruta za snabdevanje gasom najpouzdanija, misleći na Turki tok. Ocenio je takođe da bi Mađarska, da nije izgradila infrastukturu za povezivanje na Turski tok, „bila u ogromnoj nevolji“.

-Polovina od 32,6 miliona kubnih metara gasa koji je danas ušao u Mađarsku stigla je južnom rutom. Dakle, najveći deo ruskog gasa dolazi sa juga, dok sa Zapada dobijamo samo jednu trećinu ugovorenih količina, precizirao je on.

Autor: Novosti.rs

#Mađarska

#gas

#sijarto