EU u problemu usled nadolazećeg ekonomskog cunamija

Fondovi koji su obećani Ukrajini od strane EU, su ponovo zamrznuti usled zabrinutosti ekonomskog stanja unutar bloka, kao i usled podeljenestiu okviru same Evropske unije.

U martu ove godine, Evropska komisija je predložila da se odobri 9 milijardi evra zajma Ukrajini koji će biti podržani garancijama od strane Vlada članica EU. Međutim, do sada EU je uspela samo da se dogovori oko prve tranše u vrednosti od oko milijardu evra - koja je i odobrena ove nedelje u utorak.

Kako prenosi Bloomberg, problem je nastao usled pokušaja Nemačke da ubedi EU da pruži bespovratne grantove kroz MMF umesto da odobrava pozajmice u formi kredita Kijevu.

Nemački zvaničnici su citirani kako navode da Berlin ne želi da snosi glavni deo odgovornosti za garantovanje kredita Ukrajincima i insistira da se i druge zemlje članice više uključe.

Nezavisno od navedenog, kredit Evropske investicione banke u vrednosti od 1,5 milijardi evra je blokiran u EU jer nema dovoljno garancija da bi se osigurala zadata suma novca.

Svi ovi događaju i novosti stižu u kontekstu rastuće inflacije u okviru ekonomije EU. Nemačka posebno strepi da bi tenzije i sankcije koje su uvedene Rusiji mogle dovesti do toga da Moskva potpuno zatvori dotok gasa - što bi potpuno obogaljilo nemačku ekonomiju.

Nemačka vlada je više puta upozorila da bi takav scenarijo dramatično povećao nivo nezaposlenosti i siromaštva u zemlji. Nestašica goriva bi bila katarstrofična za određene industrije nemačke ekonomije.

Mađarski premijer Viktor Orban izneo je slično mišljenje prošle nedelje, kada je rekao:

Evropska ekonomije je upucala sebe direktno u pluća i sada jedva diše i traži vazduha.

Prema Bloomberg-u, oko trećine od 27 zemalja članica Unije je upozorilo da je preko potrebna dodatna pomoć najugroženijim grupama unutar ekonomskog bloka da bi se sprečilo širenje nezadovoljstva prema režimu u Kijevu.

Kako je navedeno, komesar za ekonomska pitanja EU Paolo Gentiloni je izjavio da nacionalne vlade moraju da izbegnu rizik "zasićenja i zamora među Evropljanima".

Autor: redportal.rs

#EU

#Ekonomija

#Evropska investiciona banka

#Evropska unija

#Nemačka

#Orban

#Pomoć

#Ukrajina

#Zajmovi

#ekonomska kriza

#energetika

#evropska komisija

#federacija

#gas

#inflacija

#krediti

#nafta

#rat

#rusija

#ruska

#sankcije