Očekuje se da će tokom boravka u Saudijskoj Arabiji Bajden istaći poruke podrške miru i insistiranje na integrisanijem Bliskom istoku

Snabdevanje energijom, ljudska prava i bezbednosna saradnja biće teme današnjih razgovora predsednika SAD Džoa Bajdena i kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, rekao je novinarima visoki predstavnik američke administracije.

Bajdenova poseta Saudijskoj Arabiji biće u centru pažnje zbog tvrdnji američkih obaveštajnih službi da je saudijski prestolonaslednik direktno odobrio ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, što princ Mohamed bin Salman oštro negira.

Savetnici Bele kuće nisu razjasnili da li će se Bajden rukovati sa princom koji je de fakto vladar Kraljevine, a američki predsednik bi sutra trebalo da se sastane sa nizom arapskih lidera na samitu u Džedi.

Ranije tokom Bajdenovog putovanja na Bliski istok, zvaničnici u Vašingtonu su rekli da će izbegavati bliske kontakte kao što je rukovanje kao mera predostrožnosti protiv Covid-19. Američki predsednik je juče rekao da neće bežati od razgovora o ljudskim pravima kada poseti Saudijsku Arabiju, drugu stanicu njegove bliskoistočne turneje posle Izraela.

Bajden je naglasio da je njegov stav o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju apsolutno jasan, ali i da je razlog zbog kojeg putuje u Saudijsku Arabiju mnogo širi, a to je da promoviše interese SAD.

Bajden će biti prvi američki predsednik koji je doleteo iz Izraela direktno u Džedu, što je potez koji Bela kuća tumači kao "mali simbol" odmrzavanja odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Pre Bajdenove posete, Saudijska Arabija je rekla da će otvoriti svoj vazdušni prostor za sve avio-kompanije, otvarajući put za dalje letove ka i iz Izraela. Vašington je tu odluku pozdravio kao korak napred na putu ka integrisanijem, stabilnijem i sigurnijem Bliskom istoku.

Svetske agencije javljaju da su energetski i bezbednosni interesi naveli američku administraciju da ne izoluje Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, u vreme kada ta zemlja jača veze sa Rusijom i Kinom i u okolnostima kada u zemljama Zaliva dominira zabrinutost zbog navodnog povlačenja SAD iz regiona.

Sjedinjene Države žele da Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEK-a isporučuju više nafte kako bi pomogli u smanjenju visokih cena benzina i ublažili najgori inflatorni pritisak u Sjedinjenim Državama u poslednje četiri decenije.

Očekuje se da će tokom boravka u Saudijskoj Arabiji Bajden istaći poruke podrške miru i insistiranje na integrisanijem Bliskom istoku, ističe visoki američki predstavnik. Države Zaliva dele zabrinutost Izraela u vezi sa nuklearnim i balističkim raketnim programima Teherana u regionu gde se Saudijska Arabija i Iran bore za uticaj.

Tokom posete Izraelu, na prvoj etapi svoje bliskoistočne turneje, Bajden i premijer Jair Lapid juče su potpisali zajedničku deklaraciju kojom se obavezuju da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Autor: redportal.rs

#bajden

#poseta

#saudijska arabija