Na plaži Prigadica u Blatu na Korčuli došlo do izlivanja fekalija

Potvrđeno zagađenje fekalijama na hrvatskom primorju. Kratkotrajno zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom ešerihija koli, zabeleženo je na plaži Prigradica u Blatu na Korčuli, zbog čega se tamo do daljeg ne preporučuje kupanje, izvestili su u četvrtak iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Zagađenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kvaliteta morske vode na tom kupalištu, koje je peti put u sezoni sproveo Zavod za javno zdravlje Dubrovačko-neretvanske županije.

- Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Prigradica prelaze granične vrednosti za mikrobiološki pokazatelj Ešerihija - navode iz Zavoda.

Uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka zagađenja, a o zagađenju je obaveštena Inspekcija za zaštitu životne sredine i ostale nadležne inspekcije.

Inače, ovo nije prvi put da je došlo do izlivanja fekalija na hrvatskoj obali. Da podsetimo, 2020. godine je utvrđeno da su 4 dubrovačke plaže Šulić, Danče, Hotel Belvi i Hotel Rixos zagađene. Tačnije, reč je bilo opet o bakteriji ešerihija koli, zbog koje je bilo zabranjeno kupanje.

Autor: Mondo.rs

#Jadran

#fekalije

#korčula