Evro i američki dolar izjednačili su se prvi put u poslednjih 20 godina, pa evro vredi tačno jedan dolar

Direktor Sektora Narodne banke Srbije (NBS) za monetarne i devizne operacije Nikola Dragašević rekao je danas da nema informaciju da su građani značjano više kupovali dolar ili švajcarski franak od kada su se kurs evra i dolara izjednačili.

Evro i američki dolar izjednačili su se prvi put u poslednjih 20 godina, pa evro vredi tačno jedan dolar.

On je gostujući na RTS-u kao razloge naveo pojačanu neizvesnost zbog inflacije, energetske krize i krize u Ukrajini, pa investitori idu ka sigurnijim valutama, među kojima dominaciju ima dolar.

Dragašević je naglasio da za NBS jačanje dolara nije neočekivano, jer je to proces koji traje već godinu i po dana i da centralna banka unapred priprema rezerve da bi obezbedila finasijsku stabilnost.

- Zajedno sa Vladom Srbije i predsednikom radi se na tome da se devizne i zlatne rezerve u vremenima kada je to moguće pojačaju. Guverner je odlučila da nakon detaljnih analiza 2019. kupi dodatne količine zlata na međunarodnom tržištu, kupuje se iz domaćeg okruženja, od maja dodatno povećavamo devizne rezerve za više od 700 miliona u poslednja dva meseca, predviđamo određena kretanja i za to se pripremamo, da ne budemo iznenađeni onim što može doći na jesen i zimu - rekao je Dragašević.

Objasnio je da su Vlada Srbije i NBS radili su na tome da smanje izloženost javnog duga prema dolaru, sa 34 odsto, koliko je iznosila krajem 2016. godine, na 11,5 koliko je učešće dolarskog duga u javnom dugu prema poslednjim podacima.

Dragašević je ocenio da je za nas važno da kurs dinara ostane stabilan, jer daje finansijsku stabilnosti i stabilnost cena.

Autor: Tanjug

#Dolar

#NBS

#Nikola Dragašević

#dolarski dug