U Ukrajini je registrovano najmanje 260 slučajeva "ekocida" i više od dve hiljade slučajeva ekološke štete, a ugroženo je 20% zaštićenih područja u zemlji

Rat u Ukrajini uništava šume, zagađuje polja koja su ispunjena minama, a zagađena je i voda, upozorio je ukrajinski ministar životne sredine Ruslan Strilec.

Obraćajući se učesnicima neformalnog sastanka EU u Pragu, koja predsedava Unijom, on je rekao da je ruska invazija uništila tri miliona hektara ukrajinskih šuma.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini je registrovano najmanje 260 slučajeva "ekocida" i više od dve hiljade slučajeva ekološke štete, a ugroženo je 20% zaštićenih područja u zemlji.

- Kada raketa sleti u nacionalni park i izgori hiljadu hektara šume, to je ekocid. Zašto Rusija vodi rat koji uništava divlje životinje? Divlje životinje ne mogu da se brane, ali se na njih ispaljuju projektili. Nije li to ekocid? - rekao je Strilec.

On dodaje da je ruska vojska izvršila i više od 40 napada na skladišta nafte u Ukrajini, što izaziva ozbiljno zagađenje vazduha.

- Problem je i voda za piće... Rusi uništavaju postrojenja za prečišćavanje vode - rekao je on i dodao da se zapadna Ukrajina, gde su izbeglice sa istoka zemlje premeštene, trenutno suočava sa problemima sa vodosnabdevanjem.

Ministri životne sredine EU obećali su pomoć Kijevu, a češka ministarka Ana Hubačkova rekla je da bi 27-člana EU mogla da pomogne u mapiranju i analizi štete, kao i da pruži odgovarajuću finansijsku pomoć.

Ima mnogo ideja, mnogo predloga za koje mislim da se mogu usaglasiti“, rekla je Hubačkova. Strilets kaže da je Nemačka ponudila 20 miliona evra da pomogne Ukrajini da obnovi svoje prirodne resurse.

- Sve evropske zemlje su spremne da nam pomognu. Veoma je korisno biti ovde danas. Slušam njihove ideje... i siguran sam da će mi to pomoći da pripremim obnovljeni program za zeleni kurs Ukrajine - dodao je on.

Nemačka ministarka Štefi Lemke rekla je da je neophodno pružiti "hitnu pomoć kritičnoj infrastrukturi" bez čekanja na posleratni oporavak Ukrajine.

Hubačkova je dodala da bi Prag mogao da iskoristi svoje iskustvo od četiri godine pod totalitarnom komunističkom vlašću pod vodstvom Moskve da pomogne Ukrajini da očisti minirana područja.

- Ovde je bila ruska vojska, očistili smo mine, imamo iskustvo. Ako od nas traže da pomognemo u čišćenju, rado bismo to uradili - rekla je ona.

Autor: redportal.rs

#Kijev

#Ukrajina

#ekocid

#rusija