Stručnjaci kažu da svako ko želi da se kupa u ovim vodama treba da bude veoma oprezan

Nije tajna da je prelepa plaža Halkidikija, u Posidiju, gde su nestala tri makedonska turista, plaža sa jakim strujama. Ovde su nestala tri makedonska turista. Dvojica su spasena, a za trećim još tragaju spasilačke službe.

Trojica su skočili u vodu dok su proslavljali rođendan na plaži, mestu koje je privlačno turistima zbog svog rajskog izgleda, ali mestu koje meštani izbegavaju jer krije veliku opasnost.

Na ovom mestu svake godine nestaje i tabla koja kupače upozorava na strujanja. Stručnjaci kažu da svako ko želi da se kupa u ovim vodama treba da bude veoma oprezan. Upozorenja je objavio i na Fejsbuk stranici Grčki kutak.

Grci pišu na društvenim mrežama o važnosti postavljanja znakova upozorenja na više jezika jer lokalno stanovništvo zna da postoji opasnost od strujanja u tom području, ali ne i turisti.

Osim Posidija na Halkidikiju, jake morske struje i veliki talasi mogu se očekivati i na ostalih 5 plaža u Grčkoj. Na Rajskoj plaži na Tasosu, u Sartiju na Sitoniji, na plaži Porto Kaciki na Lefkadi i na Mirtosu na Kefaloniji. Takođe pazite na plažu Miloš na Lefkadi.

Stariji stanovnik Kasandre priča da je Posidi (ili Amoglossa – pesnički jezik u prevodu) tačka koja povezuje Solunski zaliv sa Egejskim morem. Ona kaže da se oblik ove plaže menja zbog plime i oseke.

- Kada dune severni vetar, vrh (ili Miti-nos, kako ga zovu Grci) skreće ka Solunskom zalivu, a kada duva jug, okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U oblasti ima jakih strujanja u svim vremenskim uslovima. Stariji su nam uvek govorili da nikako ne smemo da plivamo na samom vrhu plaže Posidi jer struje vuče kao usisivač. Poslednjih godina dešava se upravo suprotno. Mnogi turisti se kupaju ne obraćajući pažnju na struje. Svake godine ovde neko pati - kaže ona. .

Rt Posidi se nalazi pored Posidija (Kasandra), 7 km od Skale Furke i 9 km od Mola Kaliva. Plaža se nalazi na krajnjem zapadnom rtu Kasandra. Zbog plime i oseke, oblik ove plaže se menja i nikada nije isti. Ponekad krajnji desni deo tone u more i nije vidljiv, a nekada izbija na površinu, ali u drugačijem obliku nego ranije, pišu grčki mediji.

Na grčkim portalima piše da je Ivan u rukama držao loptu koju je dvoje dece izgubilo pre deset dana i da mu je pomogla da ostane na površini pučine više od 18 sati. Pronašao ga je i spasao teretni brod koji je vijorio zastavu Gibraltara. Njegovo zdravstveno stanje je dobro. Ranije je spašen i njegov prijatelj, a za trećim se još traga.

Autor: redportal.rs

#grčka

#opasnost

#plaže