Najveći međugodišnji rast cena hrane od kraja 1981. godine, dok su cene energenata porasle najviše od aprila 1980. godine

Porast cena energenata, hrane i troškova stanovanja doveo je američku inflaciju u junu na 40-godišnji rekordni nivo od 9,1 odsto.

U izveštaju AP se navodi da ovako visoka stopa inflacije dodatno opterećuje američka domaćinstva i verovatno će uticati da američka Centralna banka odobri još jedno veliko povećanje kamatnih stopa i tako dodatno poskupi troškove zaduživanja, prenosi portal Politiko.

Na mesečnom nivou cene u junu su porasle za 1,3 odsto, nakon porasta od jedan odsto u maju.

Cene goriva, smeštaja i hrane su najviše učestvovale u povećanjima, a po sektorima cene goriva su na mesečnom nivou rasle za 11,2 odsto, na međugodišnjem za 59,9 odsto, dok je međugodišnji rast cena hrane iznosio čak 10,4 odsto.

To je najveći međugodišnji rast cena hrane od kraja 1981. godine, dok su cene energenata porasle najviše od aprila 1980. godine.

Ovakvi ekonomski pokazatelji će predstavljati dodatni izazov za Federalne rezerve, ali i za predsednika Bajdena, kome opada javna podrška uoči skorih izbora za Kongres.

Autor: Tanjug

#40 godina

#Amerika

#SAD

#inflacija

#najveća