Tretirali ih kao seksualne objekte i robu

Više od 1.000 dece u engleskom gradu Telfordu decenijama je seksualno eksploatisano zbog neuspeha vlasti da istraže ''ohrabrene prestupnike", navodi se u nezavisnoj istrazi o skandalu objavljenoj danas.

Trogodišnja nezavisna istraga o seksualnoj eksploataciji dece (IICSE) otkrila je da je zlostavljanje bilo dozvoljeno da traje godinama i da su umesto počinilaca često bila okrivljena deca, prenosi Guardian.

U konačnom izveštaju istrage dodaje se da nastavnici i omladinski radnici nisu bili ohrabreni da prijavljuju seksualnu eksploataciju dece.

Tom Krouter, koji je predsedavao istragom, rekao je da je "najveći dokaz bila užasna patnja generacija dece izazvana potpunom okrutnošću onih koji su ih seksualno eksploatisali''.

- Žrtve su u ispitivanju u više navrata govorile kako su odrasli muškarci radili da zadobiju njihovo poverenje pre nego što su ga nemilosrdno izneverili tretirajući ih kao seksualne objekte ili robu - rekao je on i naglasio da je bezbroj dece seksualno zlostavljano i silovano.

Ranije ove godine nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA) objavila je izveštaj o seksualnoj eksploataciji dece na nacionalnom nivou, zaključujući da policija i saveti umanjuju razmere problema i da su deca često okrivljena za njihovo zlostavljanje.

To je usledilo nakon istrage o lancima seksualnog zlostavljanja dece u brojnim gradovima, uključujući Roteram i Ročdejl.

Guardian ističe da se u izveštaju o skndalu iz Telforda, objavljenom danas, ponavlja niz tih nalaza, zaključujući da je nekoliko faktora dovelo do "šokantnog neuspeha" vlasti u gradu Šropširu da se pozabave problemom, uključujući preveliki oprez u delovanju u nedostatak čvrstih dokaza.

Prestupnici su bili ohrabreni i eksploatacija je nastavljana godinama bez usaglašenog odgovora - zaključio je Krouter.

Dodaje se da istraga potvrđuje nalaze ''Sandej mirora'' iz 2018. koji je izvestio da su do 1.000 dece u gradu možda bile žrtve seksualne eksploatacije tokom 40 godina.

Autor: Marija Milutinović

#Engleska

#Telford

#grad