Habek je naglasio da je sada važan novi savez klimatske zaštite i energetske bezbednosti

Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler i nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek dogovorili su danas u Beču da će u slučaju nedostatka gasa učiniti sve kako bi održali protok gasa između dve zemlje, što je pre svega važno za austrijske pokrajine Tirol i Forarlberg, koje nisu priključene na austrijsku mrežu gasa.

Kada je reč o skladištu gasa u Hajdahu Gevesler je rekla da se želi postići zajednički dogovor o punjenju u cilju ispunjavanja evropskih obaveza. Habek je istakao da su Austrija, Nemačka i cela EU sada u jednoj "sudbinskoj zajednici".

- Vreme kada se govorilo "ne zanima me, dolazi iz utičnice" je prošlo. Energija zahteva oprezno ophođenje, jer fosilni energenti greju planetu, a obnovljivi menjaju okolinu. Napredak u razvoju nefosilne energije znači napredak u energetskoj samostalnosti Evrope - poručio je on.

Habek je naglasio da je sada važan novi savez klimatske zaštite i energetske bezbednosti. Habek je u Beču doveo u pitanje stav, koji postoji u Nemačkoj, ali i u Austriji, da su domaćinstva posebno zaštićena u vezi usmeravanja energenata.

- Osnovna zamisao da niko ne sme da se smrzava je tačna, ako postoji kratkoročni poremećaj u snabdevanju. Ali to nije scenario koji imamo, već polazimo od toga da može doći do višemesečnog prekida - upozorio je nemački ministar.

Rekao je da naravno niko ne treba da se smrzava, ali smatra da bi i domaćinstva trebalo da ulože napore, jer višemesečni zastoj u industrijskoj proizvodnji ima ogromne posledice po građane zemlje.

Autor: redportal.rs

#Nemački ministar

#gas

#smrzavanje

#zima