Godišnjica ubistva više od 8.300 dečaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti za najveći deo naše političke elite ne postoji, naveo je on.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je ta stranka razočarana odnosom vlasti Srbije, ali i gotovo cele javne scene, prema obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Nova S, a prenosi Dan.

- Srbija, nažalost, nikako da smogne snage da se suprotstavi političkim idejama koje su dovele do ratova, zločina i, na kraju, do genocida. Godišnjica ubistva više od 8.300 dečaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti za najveći deo naše političke elite ne postoji - naveo je Čanak u saopštenju.

Dodao je da se celi svet danas priseća žrtava srebreničkog genocida, na javnim institucijama Evrope zastave su danas istaknute na pola koplja, a da u Srbiji to nije slučaj.

- Genocid se i dalje negira, a po medijima paradiraju osuđeni ratni zločinci i samozvani analitičari koji ponavljaju ratničku retoriku devedesetih godina. Srbija ostaje zarobljena u lavirintu u kom i dalje luta i ne može da se modernizuje - rekao je Čanak.

Dodao je da LSV vidi Srbiju kao državu u kojoj postoji "nulta tolerancija za ratne zločince i njihove sulude ideje".

- Nama je na srcu Srbija koja će imati snage da za genocid kaže da je bio genocid. Ratno ludilo devedesetih godina mora biti osuđeno jednom, za sva vremena - poručio je Čanak.

Autor: Dan

#Da li je u Srebrenici počinjen genocid

#LSV

#nenad čanak

#srebrenica