Šangaj, u istočnoj Kini, izašao je početkom juna iz lokdauna, koji je trajao oko dva meseca, ali je nastavio da nameće stroge mere ograničenja

U Šangaju otkriven je slučaj koronavirusa koji uključuje novi soj omikrona BA.5.2.1, rekao je danas zamenik direktora gradske zdravstvene komisije Džao Dandan. Slučaj, registrovan u finansijskom okrugu Pudong 8. jula, povezan je sa slučajem iz inostranstva, poručio je Džao.

Šangaj, u istočnoj Kini, izašao je početkom juna iz lokdauna, koji je trajao oko dva meseca, ali je nastavio da nameće stroge mere ograničenja, zaključavajući zgrade i komplekse čim se pojave novi potencijalni lanci prenosa koronavirusa.

- Naš grad je odnedavno nastavio da prijavljuje više lokalno prenosivih pozitivnih slučajeva COVID-19 i rizik od širenja epidemije kroz društvo je i dalje veoma visok - upozorio je Džao.

Poručio je da će stanovnici nekoliko većih šangajskih okruga proći dva kruga testiranja na koronavirus, od 12. do 14. jula, u pokušaju da potencijalne nove epidemije stave pod kontrolu.

Pokazalo se da soj BA.5 ima ubrzanu stopu prenošenja, ali vakcinacija je i dalje efikasna u sprečavanju da ovaj soj omikrona izazove teži oblik bolesti ili smrtni ishod, poručio je član gradske stručne savetodavne grupe za prevenciju COVID-19 Juen Džengan. Omikron soj BA.5, koji pokreće novi talas infekcija koronavirusa u inostranstvu, prvi put je otkriven u Kini 13. maja kod 37-godišnjeg pacijenta koji je doleteo u Šangaj iz Ugande, naveo je Kineski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Autor: redportal.rs

#kina

#lokdaun

#novi soj

#omnikoron

#Šangaj