Austrija pretežno dobija isporuke ruskog gasa gasovodom preko Ukrajine

Severni tok 1, najvažniji gasovod kojim se ruski gas dostavlja Nemačkoj, od danas prekida da isporučuje gas - zbog remonta.

Kako je Telegraf juče objavio, tim povodom se odmah oglasio ministar privrede najjače evropske ekonomije, Robert Habek, kao i francuski ministar finansija, Bruno Le Mer.

Obojica nisu krila zabrinutost zbog date situacije, uzimajući u obzir i mogućnost "najgoreg scenarija" - a to je potpuni prekid gasa. U međuvremenu, oglasila se i austrijska ministarka energetike, Leonore Gevesler, koja smatra da će 21.jul, kada je planiran završetak radova, biti kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope.

- Niko danas ne može da prognozira da li će nakon remonta biti obnovljene isporuke u punom obimu - kazala je i dodala da će "održavanje gasovoda imati posledice po popunjavanje austrijskih skladišta za gas".

Gevesler je poručila da se, i pored toga, može postići cilj vlade, a to je popunjenost skladišta od 80 odsto, ako nakon završetka remonta dogovorene količine gasa budu isporučivane u punom obimu.

Doduše, gasovod Severni tok 1 za direktno snabdevanje gasom Austrije - nema ključnu ulogu. - Austrija pretežno dobija isporuke ruskog gasa gasovodom preko Ukrajine. Ali, potpunom obustavom isporuke preko Severnog toka 1 očekuje se i jasno smanjenje isporuka Austriji - navela je ona.

Uobičajeni remont gasovoda Severni tok 1 ranije nije nailazio na veliku pažnju javnosti u Evropi, ali ove godine, zbog rata u Ukrajini i tenzija sa Rusijom, stvorio je nervozu na celom kontinentu.

Autor: Telegraf

#Austrija

#gas

#gasovod

#isporuke ruskog gasa

#rusija