Kancelar Šolc prisustvovao proslavi

Berlinska policija ke pokrenula istragu nakon što je najmanje devet žena prijavilo da se oseća loše nakon prisustvovanja ekskluzivnom događaju koji je organizovala parlamentarna grupa kancelara Olafa Šolca u sredu.

Istraga je pokrenuta nakon što je žena stara 21 godinu počela da oseća tegobe tokom proslave i potpuno odsustvo sećanja na samu događaj dan kasnije - čak iako je naglasila da nije konzumirala alkohol. Žrtva je otišla u bolnicu gde se prijavila, a policija još uvek čeka toksikološke nalaze.

Do subote policija je dobila još najmanje devet sličnih prijava, nakon što je incident objavljen u Berlinskim novinama Tagesspiegel. Šokirani prijavama, članovi vladajuće partije su naime poslali email svima koji su prisustvovali osuđujući ovaj "monstruzni čin" i pozivajuči sve moguće žrtve da istupe i prijave se policiji.

Kako je navela član SPD Katja Mast na svom Tviter nalogu:

Savetujem da sve koji su zabrinuti i sumnjaju da se odmah prijave.

Sa druge strane portparol parlamentarne grupe je izjavio u subotu da i dalje ima dosta nejasnoća i da policija još uvek vrši istragu.

Lokalni mediji su preneli da su žene najverovatnije bile žrtve takozvanih droga pod imenom date rape ili omamljujućim kapima. Takve supstance često koriste seksualni predatori u klubovima i barovima ubacujući ih u piće, pri čemu žrtve postaju dezorjentisane, omamljene i nesposobne da se brane.

Istraga se do sada vodi iskljlučivo sumnjom da je bilo namere da se izazovu ozbiljne povrede od strane nepoznate osobe ili osoba. Zvaničnici još uvek nisu potvrdili da li je zaista bilo određenih nedozvoljenih supstanci i za sada nema prijava za seksualno zlostavljanje.

Tradicionalna proslava je organizovana od strane SPD pred parlamentarnu pauzu u sredu u Berlinu. Događaju je prisustvovalo oko 1000 ljudi, uključujući i samog kancelara Olafa Šolca, više federalnih ministara kao i veliki broj članova partije. Kako navodi portparol SPD:

To je bio zatvoren događaj, mogli ste ući samo sa pozivnicom.

Autor: redportal.rs

#1000 ljudi

#9 žena

#Nemačka

#SPD

#berlin

#date rape

#droga

#istraga

#kancelar

#olaf šolc

#policija

#pproslava

#prijava

#skandal

#vladajuća parlamentarna grupa

#vladajuća stranka

#šolc