Poziv stiže dok se Evropa ponovo prebacuje na ugalj usred globalne energetske krize

Ujedinjene Nacije zahtevaju kraj oslanjanja i kompletne zavisnosti od fosilnih goriva, pozivajući na prebacivanje na izvore obnovljive energije.

Kako je izjavio generalni sekretar UN Antonio Gutijeres:

Trenutna obećanja po pitanju klime od strane nacija predstavljaju put u kolektivno samoubistvo, prekid globalne zavisnosti od fosilnih goriva je apsolutni prioritet.

Takođe, pozvao je i na stvaranje globalnog energetskog rešenja i revoluciju u obnovljivoj energiji. Kako je pojasnio:

To znači da NEMA novih postrojenja za preradu uglja, niti širenja postojećih za naftu i gas.

Izjava dolazi nakon što je svet zapao u veliku energetsku krizu, koja je velikim delom izazvana uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji koja jedan od najvećih proizvođača i izvoznika energenata.

Protekle nedelje Poljska je izjavila da borba sa klimatskim promenama bni trebala da zauzme drugo mestu u trenutnom primarnom sukobu sa Moskov i predložila da bi EU trebala dramatično da spusti ograničenja za emisije štetnih gasova.

Prošlog meseca su Nemačka, Austrija i Holandija objavile da se ponovo pokreću Termo elektrane i prerada uglja da bi se izborile sa nastupajućom zimom usled dramatično manjeg priliva nafte i gasa iz Rusije.

Vodeće svetske ekonomije su takođe u trci da se domognu što više nafte, nakon što su sankcije uvedene i na rusku sirovu naftu. Grupa OPEC+ država proizvođača nafte odlučila je da poveća proizvodnju u julu i avgustu usled nestašice na tržištu. SAD i EU takođe razmišljaju o mogućnosti da se ukinu sankcije Iranu i Venecueli da bi omogućili da i njihova nafta izađe na svetsko tržište.

Autor: redportal.rs

#EU

#SAD

#UN

#fosilna goriva

#gas

#nafta

#poziv

#rusija

#sankcije

#termoelektrane

#ugalj

#zabrana

#zahtev

#zavisnost

#štetni gas