Ruski MIP je naglasio i dodao da ratna mornarica ima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu po pitanju transporta žitarica kroz luke Crnog mora

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom i Turskom o ukrajinskom žitu, izjavio je medijima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle ministarskog sastanka G20 održanog u indonežanskom letovalištu Baliju.

- Spremni smo za pregovore sa našim ukrajinskim i turskim kolegama - rekao je on ne pojašnjavajući gde će se pregovori odvijati.

Ruski MIP je naglasio i dodao da ratna mornarica ima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu po pitanju transporta žitarica kroz luke Crnog mora. Lavrov je takođe dodao da zapadne zemlje nastavljaju sa pokušajima da blokiraju ruske isporuke žita u zemlje sa kojima je izvoz već dogovoren.

- Statistika vrlo jasno pokazuje da je žito blokirano u ukrajinskim lukama manje od jedan odsto ukupne svetske proizvodnje. Odatle to zaista nema uticaja na snabdevanje hranom. Potrebno je samo da Zapad prestane da veštački blokira sprovođenje naših isporuka zemljama koje su potpisale sporazum o našem žitu - dodao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je takođe naglasio da ako Zapad ne želi pregovore već pobedu Ukrajine na bojnom polju, onda verovatno Rusija nema o čemu da razgovara.

- Ukrajini nije dozvoljeno da takvim pristupom započne mirovni proces - rekao je Lavrov.

Autor: redportal.rs

#Lavrov

#Ukrajina

#rusija

#ukrajinsko žito