Istinita priča po kojoj je snimljena popularna serija

Juče je 70. rođendan proslavio Pjer Anri Binel, francuski obaveštajni oficir koji je zadužio srpski narod.

Krajem oktobra 1998. godine, NATO je uveliko pripremao agresiju na SR Jugoslaviju. Srpski obaveštajci su uspeli da saznaju raspored snaga, pravce napada i druge pojedinosti. Jedino što im je ostalo nepoznato jeste bio datum početka napada.

U svojstvu ministra-savetnika jugoslovenske misije pri EU u Briselu, tada je boravio Jovan Milanović, inače obaveštajni oficir, poslat sa lažnim identitetom radi prikupljanja podataka. On je, između ostalog, uspeo da stupi u kontakt sa francuskim majorom Pjerom Anrijem Binelom, članom delegacije Francuske u Generalštabu NATO. Posle nekog vremena, u rasponu od nekoliko meseci, Binel je odlučio da mu predaje planove agresije NATO na SR Jugoslaviju, vođen idealima i potpuno svestan da će zbog toga izgubiti posao, ali i biti kažnjen.

Ubrzo se saznalo za ovo, pa je Binel uhapšen i na vojnom sudu osuđen na 5 godina zatvora i gubitak čina. Iz zatvora je izašao 2002. godine. Ipak, njegov postupak je odložio NATO agresiju, koja je počela 24. marta 1999. godine, odnosno skoro pola godine kasnije nego što je planirano.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je 2013. godine Binela odlikovao zlatnom Medaljom za hrabrost Miloš Obilić.

Priča o saradnji Milanovića i Binela poslužila je kao motiv u seriji Moj rođak sa sela, pri izgradnji lika pukovnika Milomira Vranića.

Autor: redportal.rs

#1999

#Francuski oficir

#NATO agresija

#NATO bombardovanje

#Pjer Anri Binel

#SR Jugoslavija