Kako je navodi iz Ministarstva kulture i medija, u jednoj oblasti može se dodeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je da su ovogodišnji dobitnici Trinaestojulske nagrade književnik Andrej Nikolaidis, likovna umetnica Jelena Tomašević i kompozitor prof. dr Senad Gačević, prenosi Dan.

Ovu odluku donio je juče Žiri za dodelu Trinaestojulske nagrade kojeg čine prof. dr Jasmina Nikčević (predsednica), i članovi dr Maja Kostić Mandić, dr Ivan Jovović, dr Filip Ivanović, Aldemar Ibrahimović, mr Jadranka Selhanović i prof. mr Janko Ljumović, za koji su u Skupštini glasala 43 poslanika, šest je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo, i to poslije žične rasprave.

Ove godine dodeljene su tri godišnje Trinaestojulske nagrade. Ovo najznačajnije državno priznanje se dodjeuje građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru ostvarene u godini koja prethodi dodeli nagrade, u oblastima kulturnog i umetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za dela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji države.

Kako je navodi iz Ministarstva kulture i medija, u jednoj oblasti može se dodeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Autor: Dan

#Andrej Nikolaidis

#Senad Gačević

#Trinaestojulska nagrada

#jelena tomašević