Zvanično najbolji afrički fudbaler za 2015. godinu

Evidentno je da crveno-beli imaju problema sa realizacijom. Na to se žalio Dejan Stanković tokom priprema u Sloveniji. Uprava kluba najavila je napadača, čak je rečeno da je Zvezda spremna da izdvojio pozamašnu svotu novca za golgetera.

Po pisanju turskih medija, među kandidatima srpskog šampiona je i 29-godišnji napadač Fenerbahčea Mbvana Samata, prenosi Mozzartsport.com.

Prošle sezone na pozajmici u Antverpenu dao je pet golova i asistirao za četiri u 27 mečeva belgijskog prvenstva, dok je u šest nastupa u Ligi Evrope triput bio precizan. Jednom baš protiv Fenerbahčea (2:2), te protiv Olimpijakosa (1:2) i Ajntrahta (2:2).

Samata je u Fenerbahče stigao leta 2020. iz Aston Vile za 6.000.000 evra, a ima ugovor na još dve godine. Nije se, ipak, najbolje snašao u klubu iz Istanbula. U 33 utakmice strelac je bio šest puta, pa su u Fenerbahčeu procenili da s njim neće moći da vrate šampionski pehar u svoje vitrine. Pre dolaska u Tursku neubedljiv je bio i u dresu Aston Vile, koja ga je januara 2020. platila Genku čak 10.500.000 evra. Za klub iz Birmingema je u 16 nastupa dao dva gola.

Najbolji učinak momak iz Tanzanije imao je u sezoni 2018/2019, kada je igrajući za Genk dao 23 gola u 38 utakmica belgijskog prvenstva. Ukupno je za svoj prvi klub na evropskom tlu odigao 191 meč, dao 76 golova i sakupio 20 asistencija.

Nema sumnje da se radi o iskusnom fudbaleru, 2015. je bio zvanično najbolji afrički fudbaler računajući igrače koji igraju na tom kontinentu, ali vodeći se učinkom, karijera mu je već neko vreme u padu.

Autor: mozzartsport.com

#napadac

#samata

#stankovic

#zvezda