Košarkaška legenda okrenut ka Evropskom prvenstvu

Košarkaška reprezentacija Srbije je u poslednjem kvalifikacionom prozoru prvog kruga za plasman na Svetsko prvenstvo doživela vrlo neugodne poraze protiv Letonije u Rigi i Belgije u Nišu, posle čega je dovela u pitanje svoj plasman na najveću planetarnu smotru.

Iako se svi slažu da su rezultati naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama ispod svakog nivoa, zbog čega je povedena polemika zbog čega za nacionalni tim ne nastupaju najbolji košarkaši koje u tom momentu imamo na raspolaganju, pojedini proslavljeni igrači Srbije iz prošlosti smatraju da ovo nije tragedija, piše Espreso.

Tako je Dejan Tomašević prilikom gostovanja na TV Prva u Jutarnjem programu objasnio šta je to neophodno da se uradi kako bi se rezultati ponovo vratili na onaj nivo na koji smo nekako i navikli od nacionalnog tima Srbije.

- Nekako mi se čini da je od te zemlje košarke ostalo Pešić, savez i igrači koji su sad nekako razapeti na stubu srama, i mi iz nekih fotelja koji smo tu da ih kritikujemo. Želim da istaknem da je Kari moj veliki prijatelj, Saša Danilović, Tarlać... Oni su dali svoj maksimum da se reprezentacija što bolje pripremi. Veliko hvala igračima koji su se odazvali i odigrali u teškom momentu ove utakmice. Njima je najteže. Ako smo zemlja košarke, mi treba da im damo maksimalnu podršku. Nastavak kvalifikacija, pa Evropsko prvenstvo, siguran sam da će tada biti u mnogo boljoj situaciji. Siguran sam da će biti jedna od najozbiljnijih reprezentacija za osvajanje zlatne medalje - tvrdi Tomašević.

- Najlakše bi bilo reći da je FIBA glavni i isključivi krivac. U najvećoj meri jeste. Rekao sam još tada da su prozori dobra ideja, ali samo ako sve reprezentacije mogu da računaju na sve igrače - nastavio je Tomašević.

Iako bi izostanak Srbije sa narednog Mundobasketa značio i definitivno neučestvovanje na Olimpijskim igrama 2024. godine, Tomašević smatra da to ne predstavlja smak sveta.

- Treba svi da verujemo i podržimo ih pozitivnom energijom. Neće biti tragično ni ako se ne ode na Svetsko prvenstvo. Mnogo bi potrebnije bilo napraviti analizu zašto nam se to dešava. Nije košarka jedini sport. Svedoci smo čak i vaterpola, gde je bila velika smena generacija. To je sve normalno, ali voleo bih da se uradi dobra analiza i da vidimo šta je to što nam treba. Naš budžet saveza je i po nekoliko puta manji od budžeta Izraela, Mađarske ili nekih reprezentacija koje košarkaški ne vidimo na mapi.

Ne želi ni po koju cenu da vidi da neki strani košarkaš u narednom periodu zaigra za nacionalni tim.

- Apsolutno sam protiv i dokle god sam živ biću protiv toga. Treba da ostanemo dosledni. Nažalost je sve veći pritisak da se čak uvede i drugi stranac u reprezentacijama. To nije dobro. Mi treba da ostanemo na ovom putu. Ne odlučujem ja, već savez i selektor, ali mislim da imamo dovoljno dobrih igrača koji mogu da budu u konkurenciji za zlatnu medalju - izjavio je Tomašević.

Autor: espreso.rs

#Srbija

#dejan tomasevic

#reprezentacija