Cena gasa vrtoglavo skače

Kako prenosi portal Mondo, od 11. jula preti kompletna blokada Severnog toka 1, jer počinje redovni godišnji remont, kada se gasovod po pravilu isključuje na 10 dana. Evropi preti novi udar i rast cena energenata, i to u trenutku kada skladišta u evropskim zemljama nisu popunjena uoči zimske sezone.

Rusija je, pravdajući se tehničkim problemima, već sada jako smanjila isporuke gasa kroz Severni tok 1, a pošto je Moskva smanjila isporuke, dnevno se skladišti 0,3 do 0,5 odsto gasa, što je približno polovina ranijih zaliha, ali je i dalje reč o značajnim količinama.

Proteklih godina radovi na održavanju su trajali manje od dve nedelje, ali sada je situacija drugačija i spekuliše se da bi zatvaranje gasovoda moglo da potraje imajući u vidu i nedavni spor zbog remonta opreme, kada je Kanada zabranila izvoz Simensovih mašina u Rusiju zbog sankcija.

Kako prenosi američka agencija Blumberg, banke u Nemačkoj već pripremaju posebne fondove koji bi pomogli da se ublaži očekivani prekid dotoka ruskog gasa.

Kako je naveo prvi čovek banke BNP Paribas Germany Luc Diderihs:

U slučaju potpunog prekida dotoka ruskog gasa najveća ekonomija u Evropi će pasti u recesiju i banke će morati da povećaju koroporativne zajmove s više kapitala.

U Berlinu se plaše da isporuke gasa neće biti nastavljene posle servisiranja gasovoda, a operater je potvrdio da će protok gasa prestati od 11. do 21. jula, kao što je ranije dogovoreno sa svim partnerima. Kristijan Seving, izvršni šef Dojče banke, rekao je da Nemačkoj preti duboka recesija u slučaju da se zavrne slavina na ruski gas. Sličan stav je iznela i Betina Orlop, izvršni šef finansija Komercbanke.

Kancelar Olaf Šolc priprema građane Nemačke na dalja poskupljenja:

Aktuelna kriza neće biti završena za nekoliko meseci. Kao zemlja ćemo dobro proći kroz ovu krizu samo ako se udružimo, ako zajednički, ruku podruku, pronađemo rešenja. Moramo da se pripremimo na to da se ova situacija neće promeniti u dogledno vreme.
Putinova invazija je srušila snove o napretku. Previše ljudi u svetu se nadalo da živimo u drugačijem svetu. U svetu koji je drugačiji od onoga u 20. i 19. veku. Putin razmišlja kao imperijalista. On misli da je moć nacije u snazi. Da možete da osvojite teritoriju svojih suseda. To je ideja koju ne možemo i nećemo prihvatiti.

Klaus Miler, šef Bundesnecagentura (federalne agencije za energetiku), nedavno je izneo procenu da Nemačka bez ruskog gasa može da izdrži najviše tri meseca i da će se u tom slučaju cena gasa u zemlji utrostručiti.

Planirano održavanje gasovoda Severni tok 1 može biti uvod u potpuni prekid dotoka gasa iz Rusije preko Baltičkog mora. Situacija će biti loša već na jesen.

Autor: Mondo.rs

#3 meseca

#Banke

#EU

#Imperijalizam

#Nemačka

#Severni tok 1

#Ukrajina

#duboka recesija

#energetika

#gasovod

#hitni fondovi

#kancelar

#olaf šolc

#rat

#recesija

#remont

#rusija

#strah

#zatvaranje