Makron: Moramo da odbranimo ovaj nuklearni sporazum sa Iranom.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju ako se uzmu u obzir interesi regionalnih partnera, uključujući i Izrael, prenose Novosti.rs.

Makron je tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom rekao:

Moramo da odbranimo ovaj nuklearni sporazum sa Iranom. I da uzmemo u obzir interese naših prijatelja u toj oblasti, prevashodno Izraela.

Poziv koji je Makron uputio 2018. godine o potrebi za "novim nuklearnim sporazumom" sa Iranom je i dalje validan, rekao je Lapid.

Lapid je uoči puta rekao da će pritisnuti Makrona povodom iranskog nuklearnog sporazuma, a nedavni pokušaji svetskih sila da se oživi sporazum iz 2015. godine nisu zasad dali rezultat. Viši pomoćnik Lapida rekao je da se Izrael protivi povratku u sporazum, ali da bi prihvatio stroži dogovor.

Makron je još rekao i da je Izrael "srećan" što ima Lapida za novog premijera, kao i da nema alternative političkom dijalogu kako bi se ublažile tenzije između izraelskih i palestinskih vlasti.

Autor: novosti.rs

#Francuska

#Iran

#Izrael

#Makron

#nuklearni sporazum