Takođe, prvi čovek Ruske Federacije je najavio i nagrade za vojnike

Ministar odbrane Rusije Sergej šojgu održao je danas sastanak s liderom države Vladimirom Putinom s kojim je razgovarao o aktivnostima ruske vojske u Ukrajini.

Kao što je naglašeno i tokom vikenda, Šojgu je obavestio Putina kako su snage ruske vojske u potpunosti uspostavile kontrolu nad područjem Luganska.

- Operacija oslobađanja teritorije počela je 19. juna i završena je 3. jula. Operaciju je izvela ruska grupa 'Centar' pod komandom Aleksandra Lapin uz podršku južnih grupacija kojim komanduje Sergej Surovikin. Za dve sedmice oslobođeno je 25 naselja - rekao je Šojgu.

Na reči Šojgua osvrnuo se i Putin koji je rekao kako vojnici koji su učestvovali u ovim operacijama moraju dobiti odmor i nagradu.

- Jedinice grupacije 'Centar' i 'Jug' koje su učestvovale u borbama trebalo bi da se odmore i povećaju svoje borbene sposobnosti. Istovremeno, grupe 'Zapad' i 'Istok' trebaju nastaviti svoje akcije prema planu - rekao je Putin.

Takođe, prvi čovjek Ruske Federacije je najavio i nagrade za vojnike.

- Vojnicima koji su se istakli prilikom ratovanja bit će dostavljena priznanja. Znam da u ruskoj vojsci ima mnogo hrabrih i profesionalnih vojnika i svi trebali biti nagrađeni odgovarajućim državnim nagradama - poručio je Putin.

Na kraju sastanka, ministar odbrane Sergej Šojgu se osvrnuo na gubitke ukrajinske vojske.

- Oni iznose 5.469 vojnika. Ukrajinci su izgubili 196 tenkova, 166 topova, 87 višecevnih raketnih bacača, 12 aviona i 65 dronova - zaključio je Šojgu.

Autor: redportal.rs

#Ruska vojska

#putin

#rat u ukrajini

#šojgu