Prisustvo virusa Groznice Zapadnog Nila ima u 3 grada 👇

Virus Zapadnog Nila kod komaraca u Srbiji je prisutan već dve nedelje. Zaraženih komaraca u Srbiji, kako smo već objavili, ima u 3 grada - u Beogradu, Požarevcu i Pančevu, a kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje u Pančevu virus je kod komaraca otkriven još 21. juna.

- Prema podacima koji su nam prosleđeni iz Zavoda za Biocide i medicinsku ekologiju od 21. juna 2022. godine utvrđeno je prisustvo genoma virusa Groznice Zapadnog Nila na četiri lokacije na teritoriji grada Pančeva i to u Vojlovici, Ritu ispod mosta,Kudeljarskom nasipu i naselju Karaula ( kasarna) - rekla je za Telegraf šef odseka za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, specijalista epidemiologije dr Olivera Stanišić.

Kako dodaje, u humanoj populaciji do danas nije još registrovan nijedan slučaj zaraževanja u na teritoriji Grada Pančeva.

Telegraf se u vezi virusa Zapadnog Nila među komarcima obratio i Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvu zdravlja, ali do puštanja ovog teksta nismo dobili tražene odgovore.

Zapadni Nil, inače, na ljude prenosi naš domaći, kuleks pipiens komarac. Pretprošle, 2020. godine prvi put posle 8 godina nije zabeležen nijedan slučaj ove groznice kod ljudi u Srbiji, iako su zaraženi komarci bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba. To se međutim, nije desilo prošle, 2021. kada je bilo zaraženih građana.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta "Batut".

Autor: Ljubinka Račić

#Nil

#Srbija

#groznica zapadnog nila

#komarci

#virus