Vašington će učiniti sve da osigura pobedu ukrajinske vojske

Vašington veruje da je prerano da se govori o mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva jer nijedna strana nije spremna na takav razgovor, naveo je koordinator za stratešku komunikaciju Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Džon Kirbi.

Upitan da li bi američki predsednik Džo Bajden trebao da pogura Rusiju i Ukrajinu ka pregovorima, Kirbi je odgovorio da je trenutno vreme da SAD podrže Ukrajinu i da je cilj Vašingtona da osigura da Kijev bude taj u poziciji da odluči pobedu kao i pod kojim uslovima će biti mir.

Mi ne želimo da vidimo Ukrajinu poraženu, i zbog toga kontinuirano šaljemo pomoć.

Takođe, istakao je da su do sada samo SAD pružile više od 7 milijardi dolara pomoći.

Govoreći o budućim pregovorima, Kirbi je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i sam rekao da sada nije trenutak za pregovore, kao i da ruski predsednik Vladimir Putin nije pokazao nikakvu indikaciju da je zainteresovan da pregovara.

Ranije ove nedelje portparol Kremlja Dimitrij Peskov je izjavio da bi Kijev mogao za jedan dan da okonča konflikt ako bi naredio svojim snagama da polože oružje i da u potpunosti pristane na zahteve koje traži Moskva.

Rusija je tokom celog perioda rata, optuživala ukrajinsku stranu da stalno oteže i sabotira pregovore - koji su prekinuti još u martu. Kijev, sa druge strane, insistira da će se vratiti za pregovarački sto tek kada bude bio u snažnijoj pregovaračkoj poziciji. Glavni vođa pregoivora ukrajinske strane David Arakhamia, izjavio je prošle nedelje da bi takav trenutak mogao da nastupi u krajem avgusta.

U nedelju Peskov je izjavio da se SAD i njeni saveznici "klade" na kontinuirani i neprestani rat i da sprečavaju Kijev čak i da pomisli na mir. Kremlj veruje da će vreme za pregovore doći i smatra da će zdrav razum na kraju prevladati.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Donbas

#Kijev

#Moskva

#Predsednik

#SAD

#Saveznici

#Ukrajina

#Volodimir

#Zelenski

#ofanziva

#pregovori

#putin

#rat

#rusija

#vladimir

#vojna pomoć