Delfini još jednom pobedili američku selekciju

Vaterpolisti Srbije zauzeli su peto mesto na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, pošto su u meču za plasmana pobedili Sjedinjene Američke Države. Bila je ovo druga pobeda vaterpolista protiv SAD na ovom turniru, pošto su pretehodno mešusobnim duelom otvorili grupnu fazu SP u Segedinu.

Srbije je tako ponovila uspeh sa prethodnog planetarnog šampionata sveta, kada je u Južnoj Koreji 2019. godine zauzela identičnu poziciju. Za podmlađeni tim Srbije sa trojicom debitanata bilo je ovo prvo takmičenje posle smene generacija koja je usledila nakon zlata na OI u Tokiju.

Nadali su se borbi za medalje, ali na kraju je osvojena peta pozicija, u ovom trenutku i realna za ekipu koja se još nije uigrala i povezala na pravi način. Pokazalo je ovo SP koliko će izabranici Dejana Savića morati da rade da bi došli u poziciju da osvajajnu medalje i da se spreme najbolje što mogu pred Evropsko prvenstvo, koje ih krajem avgusta očekuje u Splitu.

Nije Srbija odigrala savršen meč protiv Amerikanaca, ali je dobro igrom u drugoj i trećoj deonici rešila pitanje pobednika. Prvi gol viđen je u mreži Srbije, kada je na startu Boven savladao Mitrović. Već u sledećem napadu palo je izjednačenje, a precizan je bio Radulović. Imali su izabranici Dejana Savića nekoliko neiskorišenih prilika, pa što je SAD iskoristile i držale egal posle prve deonice koja je završena 3:3.

Zaigrali su Delfini čvršće u odbrani i sigurnije u ofanzivi, što je odmah dalo rezultata. Usledila je serija od 3:0,prvo je pogodio Strahinja Rašović sa penala , a kasnije su ga na pravi način ispratili Mandić i Ranđelović za velikih 6:3. Nije se predavala četa Dejana Udovičića, pratili su ritam rivala, ali kada su iole bili blizu da naprave neizvesnost, to nisu dozvolili Mandić i Rašović.

Delovalo je da će Srbije sa tri gola viška na odmor, ali je mala neopreznost koštala srpski tim i Amerikanci su golom Haloka smanjili na 8:6 preddrugo poluvreme. Sve dileme oko pobednika rešene su u trečoj deonici, u kojoj se Srbija dodatno raspucala, a sigurnost na golu dao je Lazar Dobožanov. Pogađali su Rašovič i Radulović, priključio im se i Đorđe Lazić za 11:7 pred poslednjih osam minuta. U četvrtfoj četvrtini Amerika je napadala, imala je Srbija grešaka koje nisu koštale i na kraju je osvojeno peto mesto.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#Srbija

#vaterpolo