Većina vernika u Lavovu pripada Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, a ta crkva je deo rimokatoličke zajednice

Gradsko veće u Lavovu, na zapadu Ukrajine, glasalo je za usvajanje rezolucije da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije, što je politička odluka koja nema zakonsku snagu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, izjavio je da jednoglasna odluka veća za zabranu delatnosti Ukrajinske pravoslavne crkve predstavlja samo njihov jasan stav, pošto se propisi o radu verskih organizacija donose na nacionalnom nivou.

- Ovo je stav koji smo javno izneli i sada državni organi treba da počnu da rade na tome - saopštio je Sadovij na sajtu gradske uprave, navodi britanska agencija.

Velikodostojnici pravoslavne crkve u Ukrajini koja je povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom 27. maja usvojili su mere da prekinu veze s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije bila je jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini do 2019. godine, kada je Vaseljenski patrijarh, na molbu tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, dao autokefalnost pravoslavnim vernicima u Ukrajini, i tako je nastala Pravoslavna crkva Ukrajine, koja je delimično priznata, a na njenom čelu je mitropolit Epifanije.

Većina vernika u Lavovu pripada Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi. Ta crkva je deo rimokatoličke zajednice i koncentrisana je na zapadu Ukrajine.

Autor: redportal.rs

#Lavov

#Ukrajina

#Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije

#zabrana rada