Samit u Madridu velika pobeda za NATO alijansu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin potcenio kako Ukrajinu tako i jedinstvo NATO alijanse.

Putin načinio veliku grešku, u potpunosti je potcenio snagu ukrajinske vojske, hrabrost ukrajinskog vođstva i ukrajinskog naroda, ali je takođe i potcenio jedinstvo NATO i njegovih partnera koji pomažu Ukrajinu.

Govoreći na NATO samitu u Madridu, Stoltenberg je rekao da Putin nije uspeo u ostvarivanju svojih ciljeva koji su se ticali pokušaja slabljenja alijanse:

Jedna od njegovih glavnih poruka na početku rata je da je želeo manje NATO. Čak je i predložio da se potpiše dokument u kome se ograničava dalja NATO ekspanzija. Ono što je dobio je ne samo još više NATOa, nego i dve nove članice, koje uključuju i Finsku - na samoj granici sa Rusijom. Samim tim činom granica NATO i Rusije je duplirana.
Ovo narano ne znači da nismo svesni ozbiljnosti situacije u Donbasu.

Stoltenberg je takođe naglasio da o Putinu neće suditi na osnovu njegove retorike. već na osnovu njegovih poteza.

Ono što on čini u Ukrajini je brutalno kršenje međunarodnog zakona. To je rat koji je doveo do velike smrti civila i do velikih gubitaka.

Samin NATO u Madridu je okarakterisao kao pobedu za alijansu:

To je pobeda za NATO koje je još jednom demonstrirao jedinstvo i sposobnost adaptacije, adaptacije na promenu sada kad se svet menja.
Živimo u svetu gde vidimo brutalno korišćenje sile protiv bliskog komšije NATO, bliskog partnera NATO, i to je razlog zašto smo značajno povećali i povećavaćemo naše prisustvo u istočnom delu alijanse da bi uklonili mogućnost za bilo kakve kalkulacije i nesporazume sa Moskvom koje se tiču naše spremnosti da zaštitimo i odbranimo sve naše saveznike.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#EU

#Finska

#Invazija

#NATO

#Pobeda

#SAD

#Samit

#Stoltenberg

#Ukrajina

#jedinstvo

#madrid

#putin

#rat

#rusija

#švedska