Turska, Švedska i Finska potpisale su u utorak u Madridu bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare

Lideri NATO-a doneli su u sredu zvaničnu odluku da pozovu Švedsku i Finsku da postanu članice Severnoatlantske alijanse, navodi se u deklaraciji koja je prosleđena nakon prvog sastanka.

– Danas smo odlučili da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice NATO-a – navodi se u dokumentu.

Članice NATO-a su se takođe složile da potpišu u sredu odgovarajući protokol o pristupanju. Sada će ulazak pridošlica u alijansu morati da ratifikuju parlamenti 30 sadašnjih članica Severnoatlantske alijanse.

– Pristupanje Finske i Švedske će ojačati njihovu bezbednost, učiniti NATO jačim… Bezbednost Finske i Švedske je od velikog direktnog značaja za alijansu, uključujući i tokom procesa pristupanja – navodi se u dokumentu.

Turska, Švedska i Finska potpisale su u utorak u Madridu bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare. Turska je zauzvrat povukla svoje primedbe na ulazak Švedske i Finske u NATO.

Moskva je više puta napomenula da je alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je naglasio pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Istovremeno, on ulazak Švedske i Finske u ovu organizaciju ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Helsinkija bilo pogrešno, jer nema pretnji za Finsku.

Autor: FOX NEWS

#Finska

#Nato alijnas

#švedska