Prestonica se odužuje svom pesniku

Beograd će uskoro dobiti spomenik Milošu Crnjanskom, jednom od najvećih srpskih i jugoslovenskih književnika.

Spomenik je delo vajara Miloša Komada, koji je nedavno izradio i repliku grba Kraljevine Srbije sa grifonima, koja ponovo krasi ulaz iznad nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu. Spomenik Crnjanskom je urađen u glini i sada sledi odlivanje.

Inicijativu za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom pokrenuo je Goran Vesić, koji je na svom Tviter nalogu objavio fotografije budućeg spomenika.

Crnjanski je rođen 1893. godine u Čongradu, a preminuo 1977. godine u Beogradu. Kao Srbin u Austrougarskoj, mobilisan je tokom Prvog svetskom rata i borio se u Galiciji. U međuratnom periodu se, pored književnosti, bavio novinarstvom i diplomatijom. Diplomatsku službu je proveo u Berlinu, Rimu i Madridu.

Drugi svetski rat ga je zatekao u inostranstvu. Po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji, kao njihov predratni neistomišljenik, odbio je da se vrati, te je život nastavio u emigraciji. Umro je u Beogradu i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

U njegova najpoznatija dela ubrajaju se Dnevnik o Čarnojeviću, Seobe, Druga knjiga seoba, Roman o Londonu (za koji je dobio Ninovu nagradu), ali i sigurno najlepša pesma ispevama o gradu na ušću Save u Dunav - Lament nad Beogradom.

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Spomenik

#Srpski književnik

#beograd

#crnjanski

#književnik

#miloš crnjanski