Nudi besane noći za razmišljanje o svetskim krizama

"Nisam mogao da spavam" i "u sobi mi je bilo previše bučno", možda su pritužbe koje hotelijeri strahuju od gostiju, ali za braću Riklin to je cela poenta njihove najnovije umetničke instalacije "hotel sa nula zvezdica".

Hotelska soba švajcarskih konceptualnih umetnika je u suštini bračni krevet na platformi, sa dva noćna ormarića i lampama. Nema zidova, plafona ili vrata koja bi obezbedila bilo kakvu privatnost ili sklonište.

Oni su postavili svoj null krmeni apartman - nemački za nultu zvezdicu - pored puta pored benzinske stanice u selu Saillon, u južnom švajcarskom kantonu Vale. Namera je da se gosti navedu da razmišljaju o problemima u svetu, rekla su braća blizanci, i inspirišu ih da se ponašaju drugačije. Napravili su slične krevete na idiličnim mestima, ali ovo je njihov prvi "antiidilični" sajt.

- San nije poenta - rekao je Frenk Riklin. "Ono što je važno je razmišljanje o trenutnoj situaciji u svetu. Ostati ovde je izjava o potrebi hitnih promena u društvu."

Gosti su pozvani da u svom "polusnu" razmotre teme poput klimatskih promena, rata i beskrajne potrage čovečanstva za savršenstvom i štete koju ona nanosi planeti.

- Ukratko, sada nije vreme za spavanje, moramo da reagujemo - rekao je Patrik. "Ako nastavimo u istom pravcu u kojem smo danas, možda će biti više antiidiličnih mesta nego idiličnih."

Projekat, koji je razvijen sa hotelijerom Danielom Šarbonijeom, takođe sadrži još tri null-stern apartmana u idiličnijem vinogradu i na slikovitoj padini brda. Apartmani, koji imaju uslugu batlera koji nudi piće i doručak, biće dostupni od 1. jula do 18. septembra. Cena za nesavršen noćni san: 325 švajcarskih franaka (337 dolara).

Autor: redportal.rs

#hotel

#nula zvezdica

#svajcarska