Izvozni gasovod Turski tok sastoji se od dva voda od kojih je jedan predviđen za snabdevanje gasom turskih potrošača, a drugi za snabdevanje gasom zemalja na jugu i jugoistoku Evrope

Ruska kompanija Gasprom saopštila je kako će nastaviti isporuku gasa putem Turskog toka nakon što su završeni radovi na godišnjem održavanju ovog gasovoda.

Iako je u određenom periodu isporuka gasa putem Turskog toka bila obustavljena, što su mnogi protumačili kao ruske kontramere na sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, iz Gasproma ističu kako je isporuka gasa obustavljena zbog redovnog održavanja.

- Završeni su planirani radovi na održavanju gasovoda Turski tok, a koji su planirani da se izvode od 21. do 28. juna. Transport gasa nastavljen je večeras u 20 sati - navodi se u saopštenju.

Rusija gas Turskoj isporučuje kroz dva gasovoda preko Crnog mora. Plavi tok pušten je u rad početkom 2003. godine i ima projektni kapacitet za isporuku 16 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

Izvozni gasovod Turski tok sastoji se od dva voda od kojih je jedan predviđen za snabdevanje gasom turskih potrošača, a drugi za snabdevanje gasom zemalja na jugu i jugoistoku Evrope.

Ukupni kapacitet Turskog toka iznosi 31,5 milijardi kubnih metara, a sa radom je počeo u januaru 2020. godine.

Autor: redportal.rs

#Tursi tok

#gas

#gasprom

#isporuka