Da li dovoljno novca uštedite mesečno? 🤔

Štednja nekome ide dobro, a neko koliko god da se trudi nikako da uštedi novac. Zdrave novčane navike jednostavno moraju da se izgrade vremenom. Dobro je da počnete sa malim promenama u dnevnoj rutini i gledate kako napredujete, prenosi magazin.novosti.rs.

Skuvajte kafu ujutru. Svakodnevna kupovina kafe za mnoge je ritual, ali je na dnevnom nivou dobra količina novca. Ne morate da se odričete svoje svakodnevne rutine ispijanja kafe, ali možete da uštedite tako što ćete da je napravite sami.

Račun za struju. Smanjite svoj račun za struju i pomozite planeti. Elektronski uređaji koji su često stalno uključeni, a ne moraju svi (kao što su punjači za telefon) potroše mnogo dodatne energije. Sticanje navike da isključujete uređaje iz struje kada se ne koriste može da vam uštedeti novac na računu za električnu energiju.

Pratite dnevnu potrošnju. Pratite koliko novca trošite svaki dan. Ovo može da vam pomogne da bolje shvatite u kojim oblastima možete da smanjte račune.

Sačekajte 30 dana pre kupovine. Brza kupovina je još jedan način da potrošute više novca nego što ste planirali. Pokušajte da smanjite bilo kakvu impulsivnu potrošnju. Osmišljavanje realnog budžeta kojeg možete da se pridržavate je jedan od načina da se smanji prekomerna potrošnja na stvari koje vam zaista nisu potrebne. Preporučuje se da sačekate 30 dana da kupite neki predmet.

Jedite kod kuće. Pokušajte češće da kuvate i jedete kod kuće. Ovo je jedan od najlakših načina za uštedu.

Autor: magazin.novosti.rs

#navike

#novac

#stednja