Osumnjičeni za zloupotrebu položaja

Njima je određen pritvor do 30 dana.

Kako Pink.rs saznaje u Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje devet ljudi koji su juče uhapšeni, a u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih.

Tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na 10 lica i predložio sudiji za prethodni postupak da se u odnosu na sva lica odredi pritvor.

Podsetimo, devet lica uhapšeno je po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Slobode su lišeni A.N., S.S., A.T., J.S., Z.K., Ž.R., S.R, N.B., i M.K., dok se za D. D. traga.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N., zaposlen u Ministarstvu odbrane iskoripćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih).

Autor: M. Mijatović

#Srbija

#hapšenje

#policija

#vojska

#zloupotreba položaja