Trag u beskraju...

Kažu da svako dođe u naš život iz nekog razloga. Neki da bi nas uveselili, drugi nas pak razočaraju, od nekih učimo važne životne lekcije, a neki nas toliko opčine da ostave trag duboko u nama. Od svih tih ljudi mi ponešto naučimo, neke važne životne lekcije, šta treba, šta ne treba, kako se ubuduće ponašati. Svako ostavi neki trag i dar, ma koliko se taj neko dugo ili kratko zadrži u našem životu.

IZVOR: TW / @strebercic

Kako je sa ljudima, tako je i sa mestima. Na svakom mestu koje smo posetili ostavili smo deo svoje duše i svoj trag. A šta je sa onim mestima na kojima smo proveli dane, mesece i godine? Ona mesta koja smo morali da napustimo jer više nisu mogla ostati deo naših života, da li zbog neke nagle promene ili zato što su odjednom prestala da znače i budu prazna bez drugih ljudi. Da li osetite setu kada prolazite pored studentskog doma u kom ste proveli najbolje studentske dane, stana u kom ste živeli sa nekadašnjim partnerom, osnovne škole? Neka mesta prirodno prestanu da budu deo naših života, dok su neka kao otrgnuta od nas. Nekada ste bili na nekom bitnom mestu, a da zapravo niste ni bili svesni da je to ujedno i vaš poslednji put da ste tu. Kada se ponovo vratite na to mesto, velika je verovatnoća da će sve izgledati isto. Ali jedna stvar nikada neće biti kao nekada. Mi nećemo biti isti.

Foto: Unsplash.com/Thought Catalog

Ovo stanje najbolje opisuje reč portugalskog i galicijskog porekla - saudade, koja je neprevodiva na srpski jezik. Označava duboko emotivno stanje nostalgije ili melanholije, u vidu žudnje za nekim, odnosno nečim odsutnim, koga (ili šta) volimo. Najčešće nosi potisnuto znanje da se objekat čežnje nikada neće vratiti. 

Saudade je takođe opisivana kao "ljubav koja ostaje" nakon što je neko otišao. Saudade je prisećanje na osećanja, iskustva, mesta i događaje koji su nam jednom doneli uzbuđenje, zadovoljstvo, blagostanje, a koje je sada okidač za ta čula,  ti osećaji se ponovo proživljavaju. Može se opisati kao osećaj praznine, nostalgije za osobom, mestom ili bilo čime što nam je nekada značilo.

Autor: redportal.rs

#Saudade

#nedostajanje

#nostalgija

#trag