Čačak, Ivanjica, Arilje, Požega, a sada i užički kraj pretrpeli su velike gubitke kad su u pitanju poljoprivredne kulture.

Jako olujno nevreme tokom poslepodnevnih sati pogodilo je užički kraj, a grad veličine oraha opostušio voćnjake u selu Buar. Najviše su stradali malinjaci, jer se ovde već zahuktala berba crvenog zlata.

- Crni oblaci nadvili su se nad selom, u daljini su se čule protivgradne rakete. Nadali smo se kiši koja bi natopila žednu zemlju, ali baš tokom branja malina zasuo nas je silovit grad. Sve je oko nas za par mintuta obelelo, gajbice koje smo nabrali bile su pune leda. Pričinjena je velika materijalna šteta, a u nekim malinjacima berba je već završena. Teška je sudbina kad vam svaki zarađeni dinar zavisi od više Božije sile. Osiguranje će isplatiti štetu, ali to je kao infuzija bolesniku. Od zarade nema ništa.

Tokom čitavog juna grad pravi ogromne probleme voćarima u Zapadnoj Srbiji. Čačak, Ivanjica, Arilje, Požega, a sada i užički kraj pretrpeli su velike gubitke kad su u pitanju poljoprivredne kulture. Rod maline u pojediniim selima skoro je potpuno desetkovan. Ono što svim poljoprivrednicima uliva nadu da će ovakvim crnim scenarijima uskoro doći kraj jeste izgradnja automatske protivgradne stanice u Vlasenici i Višegradu, jer praksa je pokazala da se najopasniji gradonosni oblaci formiraju upravo na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Autor: Telegraf.rs

#Srbija

#grad

#nevreme