Nakon ubistva 1961. godine, Lumumbino telo je raskomadano i uništeno kiselinom.

Belgijski državni tužilac zub Patrisa Lumumbe predao je na privatnoj ceremoniji koja je održana u ponedeljak u Briselu u prisustvu članova Lumumbine porodice, belgijskog kralja i zvaničnika Konga. Nakon ubistva 1961. godine, Lumumbino telo je raskomadano i uništeno kiselinom.

Belgijski zvaničnici decenijama kasnije oduzeli su zub ćerki komesara belgijske policije koji je, prema njenim rečima, zub uzeo kad je nadgledao uništavanje Lumumbinog tela.

Pre 2 godine, tužilaštvo je saopštilo da nije sigurno da je zub zaista Lumumbin jer nisu mogli da urade DNK test. Lumumba je za mnoge simbol borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma.

U Kongu je nakon Lumumbinog ubistva zavladala višedecenijska diktatura koja je opustošila zemlju. Nakon što se zalagao za okončanje kolonijalne vladavine, Lumumba je 1960. godine postao prvi premijer nezavisnog Konga. Međutim, istoričari navode da je tokom Hladnog rata pao u nemilost Belgije i SAD jer je zatražio pomoć od Sovjetskog Saveza u gušenju secesionističkog pokreta u regionu Katange.

Kada je diktator Mobutu Sese Seko preuzeo vlast vojnim udarom kasnije te godine, zapadne sile su intervenisale i Lumumba je uhapšen. Iako su ga ubili separatisti, smatra se da su u ubistvu učestvovale Belgija i SAD zbog veza sa sovjetima, piše AP.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#kongo

#zlatni zub

#zub Patrisa Lumumbe