Održao govor o kom svi pričaju

Kako prenosi portal Mondo, bivši guverner Kalifornije i poznati američki glumac austrijskog porekla izjavio je:

Bez obzira šta mislite o tome, imamo krv na rukama jer finansiramo rat.

Izjava je data tokom samita o klimatskim promenama Austrijski svetski samit u Beču, ticala se sukoba u Ukrajini i kupovine ruske nafte od strane evropskih zemalja.

Švarceneger, koji se dugo bavi borbom protiv zagađenja, ukazao je da je rat u Ukrajini još jedan razlog da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva.

Ne moramo da lažemo sebe. Već imamo ono što je potrebno da se udaljimo od fosilnih goriva. A sada postoji moralna obaveza da se te tehnologije koriste.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je u prva dva meseca ratnih dejstava na Ukrajinu ispalila 1.300 projektila u vrednosti od 7,7 milijardi evra, dok je Evropa u istom periodu platila Moskvi ukupno 44 milijarde evra za naftu i gas. On je napomenuo da iako Rusija gubi opremu, vojnike, tenkove i avione, ona ne plaća za ovaj rat.

Evropljani nam šalju novac, oni plaćaju za ovaj rat. Bez obzira kako gledate na to, mi imamo krv na našim rukama jer finansiramo rat.

Švarceneger je poručio i da treba uraditi sve da se eliminiše naša zavisnost od fosilnih goriva, kao i da dugujemo to ukrajinskoj deci koja odrastaju u skloništima. Čuveni glumac, inače poznati rusofil, je u martu održao zapaljivi, inspirativan govor, u kome se obratio Rusima, vojnicima i Vladimiru Putinu lično i uputio javni apel za zaustavljanje rata.

Na ovom linku imate snimak celog govora.

Autor: Mondo.rs

#Arnold

#Austrija

#EU

#Govor

#SAD

#Samit

#Ukrajina

#apel

#arnold švarceneger

#putin

#rat

#ruska nafta