Raste tenzija na Bliskom istoku

Kako prenosi portal Mondo, specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Siriju, Aleksandar Lavrentjev, najavio je da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati tursku stranu da se uzdrže od vojne intervencije i da diplomatskim putem reše problem. Moskva smatra da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi.

Učestali napadi Izraela na Siriju su neprihvatljivi. Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnim i pogodnim mestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta.

Ruski izaslanik boravi danas u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i sa pobunjenicima. Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci takodje doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbidž u svoju bezbednosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontroliše 10 odsto od sirijske teritorije, na kojoj živi oko 4.4 miliona ljudi.

Autor: Mondo.rs

#Erdogan

#Kurdi

#Manbidž

#Sever Sirije

#Sirija

#Sukob

#Turska

#Turska intervencija

#intervencija

#kontrola Sirije

#pregovori

#putin

#rat

#rusija