Prema njegovim rečima, ovo što se dešava podseća ga na najgora vremena okupacije i Višijevskog režima u Francuskoj

Diskriminacija ruskog naroda zbog događaja u Ukrajini je nečuvena i veoma šokantna, izjavio je unuk prvog predsednika Pete francuske republike Šarla de Gola, Pjer de Gol.

- Moj deda je uvek podržavao i branio potrebu da se i u najtežim momentima istorije grade i održavaju čvrsti odnosi sa Rusijom. Voleo je Rusiju. Rusiju volimo i moja porodica i ja i njen narod, ruski narod, čije pravo na svojinu se tako nepravedno narušava u celom svetu - rekao je De Gol na prijemu u ambasadi Rusije u Parizu povodom Dana Rusije, prenosi portal Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava podseća ga na najgora vremena okupacije i Višijevskog režima u Francuskoj.

- A da li su i umetnici i ruski sportisti krivi? Ova sistematska i neselektivna politika eksproprijacije i diskriminacije celog ruskog naroda je za mene nečuvena i veoma šokantna - istakao je on.

Kako je naveo, američke sankcije protiv Rusije izazvale su duboku ekonomsku krizu u Evropi i slabe Evropljane.

- Svi danas prepoznaju odgovornost Sjedinjenih Američkih Država u aktuelnom sukobu, kobnu ulogu NATO-a koji se stalno širi i nepromišljenu politiku ukrajinske vlade. Ukrajinske vlasti, podstaknute lepim obećanjima, američkim i evropskim iluzijama, sprovodile su nepriličnu politiku prema ruskom stanovništvu Donbasa, umnožavajući diskriminaciju, pljačku i bombardovanja - rekao je De Gol.

Prema njegovim rečima, Zapadnjaci su dozvolili Vladimiru Zelenskom "njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim grupama da upadnu u vrtlog rata".

On smatra da Amerikanci žele da izazovu novu konfrontaciju Istoka i Zapada, čija je jedina svrha da oslabe i podele Evropu, kao i da joj nametnu svoje direktive, ekonomiju i sistem.

- Sankcije nisu efikasne, one samo slabe Evropljane i druge narode sveta, izazivajući duboku, sistemsku i trajnu ekonomsku krizu koja već pogađa sve nas – od cene hleba do cene ogreva i goriva, kao i nestašica hrane, sirovina i industrijskih metala – Amerikanci slabe Evropljane radi sopstvene koristi. Da li smo zaboravili da su najmanje jedan vek sve velike finansijske krize dolazile iz Sjedinjenih Država? - istakao je unuk francuskog generala.

De Gol je naveo da Francuska i Rusija treba zajedno da rade na ujedinjenju i bezbednosti Evrope, u interesu Pariza je održavanje dobrih odnosa sa Moskvom.

- Došao sam ovde da još jednom jasno i glasno kažem da je u interesu Francuske da održava dobre odnose sa Rusijom i da kažem da treba zajedno da radimo na unapređenju ujedinjenja i bezbednosti našeg kontinenta, kao i ravnoteže i mira u celom svetu - ocenio je on.

De Gol je naveo da bi želeo da francuski predsednik Emanuel Makron pokaže više volje i hrabrosti umesto što pati od politike koju nameću SAD, koje ga čini zavisnim.

- U sadašnjoj strašnoj i opasnoj situaciji Francuska može i mora da igra glavnu ulogu. Francuska i Rusija su obe ćerke Evrope... Dozvolite mi da citiram generala De Gola: ‘Mi u Francuskoj nikada nismo smatrali Rusiju neprijateljem. Zalažem se za razvoj francusko-ruskog prijateljstva i nikada nisam slao niti ću slati oružje ljudima koji bi se borili protiv Sovjetske Rusije - naglasio je unuk Šarla de Gola.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Unuk Šarla de Gola

#diskriminacija ruskog naroda

#rusija