Prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom

Prethodnog vikenda otvorena je izložba Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd, u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice 🎨.

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na 9. Bijenala u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Dejvida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Slika je monumentalnih dimenzija, 208  x 160 cm, rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.  

Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojne posetioce je dočekao crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike, i koji je vozio Beogradom te 1967. godine. Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe 🤩🤩🤩.

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Tokom trajanja izložbe Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, a prvo najavljeno vođenje je u subotu, 25. juna 2022. godine, u 13 časova.

Radno vreme Moderne galerije Beograd je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Autor: redportal.rs

#Izložba

#Krug

#Lazar Vozarević