Papa Franja osudio je "svirepost" ruskih trupa

Papa Franja osudio je "svirepost" ruskih trupa pred "hrabrim" ukrajinskim narodom, dodajući i da je rat možda bio „izazvan” ili da „možda nije bio sprečen”.

Osuđujući "svirepost, okrutnost ruskih vojnika, ne smemo zaboraviti stvarne probleme ako želimo da se oni reše", rekao je u intervjuu evropskim jezuitskim časopisima koji je danas preneo jezuitski časopisa Čivilta katolika (La Civiltà Cattolica), papa je odbio da svede sukob na borbu "dobrih i zlih".

Papa je rekao da se nekoliko meseci pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin poslao svoje snage u Ukrajinu, sastao s šefom države koji je izrazio zabrinutost da NATO "laje na vrata Rusije" na način koji bi mogao dovesti do rata.

On je rekao da je opasnost i u tome da ne vidimo "dramu koja se odigrava iza ovog rata, koji je možda na izvestan način bio izazvan ili nije bio sprečen", osudivši ponovo industriju naoružanja.

- Moglo bi mi se reći sada: 'Ali vi ste za Putina!' Ne, nisam. Bilo bi simplistički i pogrešno reći tako nešto - kazao je rimokatolički poglavar i dodao da je potrebno razmotriti "veoma složene" uzroke i interese ovog sukoba.

- Takođe je tačno da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedelju dana. Ali su se preračunali. Naišli su na hrabar narod, ljude koji se bore da prežive i koji imaju iskustvo borbe - rekao je papa.

Autor: redportal.rs

#papa franjo

#rat u ukrajini