Seizmolog Slavica Radovanović upozorila

Zabrinjavajuća je prognoza seizmologa nakon potresa u Lazarevcu. Novinski naslov "Sprema se veliki zemljotres na Balkanu" prenele su sve dnevne novine u regionu, a posebno je zabrinuo one koji su već imali iskustva sa jačim zemljotresima, piše Blic.

Seizmolog Slavica Radovanović kaže da je Balkan, sa dva velika zemljotresa - kod Petrinje i u Albaniji, ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

Lazarevac je pre nekoliko dana pogodio zemljotres magnitude tri jedinice po Rihteru. Samo četiri dana ranije treslo se na Mokroj Gori, a u proteklih šest meseci zabeleženi su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu...

Seizmolog Slavica Radovanović kaže za RTS da je u proteklih 10 godina na teritoriji Srbije ipak bilo malo, čak i slabih, zemljotresa.

- Veliki broj zemljotresa ispod magnitude dva je registrovan, ali nije bilo zemljotresa koje bi ljudi osetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike zemljotrese koji će nastaviti da se događaju na Balkanu - ističe Radovanovićeva.

Kaže da se zemljotresi dešavaju u ciklusima i da je Balkan, sa dva velika zemljotresa - kod Petrinje i u Albaniji, polako ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

- Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mestu - objašnjava Radovanovićeva.

Kaže da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

- Naši zemljotresi u okviru Balkana su od tih jakih najslabiji, tu nismo prvaci. Ima onih koji imaju mnogo jače zemljotrese od nas - naglašava Radovanovićeva.

Kaže da je crvena zona u Srbiji centralni deo zemlje – od oko 40 kilometara južno od Beograda, pa sve do Kopaonika, s tim što ni u toj celoj zoni nije svugde jednaka seizmička opasnost.

Autor: blic.rs

#Zemljotres

#seizmolog

#upozorenje