Cene goriva u Americi su u stalnom porastu poslednjih osam nedelja 💸

Prvi put ikada, galon (oko 3,7 litara) običnog goriva u SAD sada, u proseku, košta 5 dolara.

Ipak, ova vest teško da iznenađuje, piše CNN, budući da je rast cena u ovom pogledu na snazi već neko vreme. Cene goriva u Americi su u stalnom porastu poslednjih osam nedelja, a ova potonja prekretnica označava 15. dan zaredom kada je očitavanje organizacije AAA (eng. American Automobile Association) dostiglo rekordnu cenu.

To je ujedno i 32. put u poslednja 33 dana.

Državni prosek je iznosio 4,07 dolara po galonu, kada su krenula ovakva poskupljenja, 15. aprila. Trenutno očitavanje cena iz predstavlja povećanje od 23% za manje od dva meseca, a rastuće cene benzina nisu samo "okidač" za glavobolju vozača na pumpama, već mnogo više od toga, prenosi Telegraf.

One su glavni faktor i u cenama koje potrošači plaćaju za čitav niz dobara i usluga koje rastu najbržim tempom u poslednjih 40 godina, navodi se u vladinom izveštaju o inflaciji, od petka. Inflacija je izazvala rekordno nizak nivo poverenja potrošača, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu.

Podaci pokazuju da je već u petak, 10. juna, 32% benzinskih stanica širom zemlje (maltene jedna na svake tri) - naplaćivalo više od 5 dolara po galonu, a oko 10% pumpi naplaćuje više od 5,75 dolara po galonu. Prosek u celoj zemlji bio je 5 dolara.

Autor: Telegraf

#SAD

#galon goriva

#gorivo

#rekord