Prvi kadrovi iz buduće serije

Glumac Radovan Vujović će u filmu i seriji Heroji Halijarda, čije snimanje traje, igrati jednog od najpoverljivijih ljudi generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Zvonimir Zvonko Vučković rođen je 1916. godine u Bijeljini, u hrvatskoj porodici. Kako mu je otac preminuo svega četiri godine kasnije, Zvonka je podizao očuh Aleksandar Vučković, brigadni general Jugoslovenske vojske, uz koga je on učio o bratstvu sa Srbima, pa se kasnije i sam izjašnjavao kao Srbin.

Vučković je, kao i očuh, pošao vojnim pozivom i završio Vojnu akademiju, a imao je službu i u Kraljevoj gardi. Drugi svetski rat je proveo uz generala Mihailovića, kao komandant Prvog ravnogorskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Foto: Instagram.com/contrast.studios

IZVOR: IG / @constrast.studio

Učestvovao je u misiji spašavanja oborenih savezničkih pilota iznad teritorije okupirane Kraljevine Jugoslavije, tokom 1944. godine. Kao čovek od Mihailovićevog najvećeg poverenja, zajedno sa jednim avionom sa savezničkim pilotima poslat je u Bari, kako bi kod Saveznika dogovorio pomoć za četnike. Ipak, ratne prilike su mu onemogućile da se vrati u zemlju, te je ostatak života proveo u emigraciji.

Izuzetno je bio aktivan u emigrantskim društvima. Između ostalog, bio je i član Srpske književne zadruge, koja je objavila njegova Sećanja iz rata. Preminuo je 2004. godine u Ohaju.

View this post on Instagram

A post shared by Igor Mirović (@igor.mirovic)

IZVOR: IG / @igor.mirovic

Autor: redportal.rs

#Dragoljub Draža Mihailović

#Heroji Halijarda

#Jugoslovenska vojska u otadžbini

#Radovan Vujović

#Radoš Bajić

#Ravna Gora

#Zvonimir Vučković

#Zvonimir Zvonko Vučković

#četnici