Inicijator peticije naglašava da će odbacivanje ćirilice "konačno prekinuti jezičke veze sa Rusijom"

Na sajtu šefa države registrovan je javni apel predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom o prevodu ukrajinskog jezika sa ćirilice na latinicu.

Inicijator peticije naglašava da će odbacivanje ćirilice "konačno prekinuti jezičke veze sa Rusijom". Ukoliko žalba bude dobila 25.000 potpisa, šef države će biti u obavezi da na nju odgovori. Dokument je trenutno potpisalo 90 osoba.

Ideja o prelasku na latinično pismo u Ukrajini je izneta ranije. Konkretno, Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, izjavio je u intervjuu da se lično zalaže za napuštanje ćirilice. Ova izjava izazvala je burnu diskusiju među političarima i javnim ličnostima.

U Ukrajini je posle državnog udara 2014. počeo "rat spomenicima" kada je usvojen zakon o dekomunizaciji. To uključuje demontažu spomenika, kao i preimenovanje topografskih objekata povezanih sa sovjetskom istorijom. U poslednje vreme ukrajinske vlasti su počele da se "bore" sa svim ruskim. Širom zemlje ruše se spomenici i spomen-ploče koje se vezuju za Rusiju i SSSR. Vrhovna rada je 6. aprila registrovala nacrt zakona o zabrani davanja imena objektima u ukrajinskim gradovima povezanim sa Rusijom, njenom istorijom i ličnostima.

Autor: redportal.rs

#Latinica

#peticija

#ukrajinski jezik