Španac podvrgnut tretmanu

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je pre samo 3 dana 14. trofej na Rolan Garosu i ukupno 22. Grend slem u karijeri.

S obzirom na sve veće probleme koje mu pravi neizlečiva bolest na stopalu, Nadal je na turniru igrao sa anesteziranim stopalom i uspeo je da posle 4 seta na meču sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu, domogne se finala i osvoji rekordni trofej.

Danas Tviterom kruži tužna slika Španca koji izlazi iz kola uz pomoć štaka nakon podvrgnutog rizičnog tretmana.

Nadal ima Vajs-Milerov sindrom, retku bolest deformacije jedne od kostiju stopala.

Terapije koje Nadal prima čine injekcije pulsirajućom radiofrekvencijom koja delimično sprži nerv i stvara efekat kakav je imao tokom primanja anestetika tokom turnira, ali sa trajnijim delovanjem, bi mu pomogle da smanji celokupan oseća koji ima u stopalu.

Foto: Twitter.com

Klinika za palijativno lečenje bola u Madridu navodi da je pulsirajuća radiofrekvencija "tretman za bol koji prouzrokuju iritacija ili greška u radu nerva ili osetljivosti sistema koji prenosi bol u telu", piše španska Marka.

Tretman se izvodi "u operacionoj sali uz laganu sedaciju koju vrši specijalizovani anesteziolog", piše B92.

U koliko lošem stanju je Nadal pokazuje snimak pre ukrcavanja na avion za Majorku, posle tretmana u Barseloni, na kojem se kretao uz pomoć štaka.

- Nadam se da ću igrati još jer sam trenutno u predivnoj situaciji, neočekivanoj za ovaj deo moje karijere. Život je, ipak, bitniji od titula. Karijera mi je bila prioritet celog života, ali ona ne sme da bude iznad moje sreće. Srećan ću biti ako nastavim (sa karijerom), a ako to ne bude slučaj – radiću nešto drugo - rekao je Nadal posle osvajanja Rolan Garosa.

Videćemo da li će terapije pomoći Nadalu da se oporavi do početka Vimbldona, koji kreće 27. juna.

Autor: redportal.rs / B92.net

#Rafael Nadal

#stake

#stopalo

#tretman