Depresija uskoro kao drugi najveći zdravstveni problem u svetu.

Kada govorimo o zdravlju, najčešća tema bude naše fizičko zdravlje, dok mentalno zdravlje uvek nekako bude zanemareno. Stres danas igra veliku ulogu u našem zdravlju i predstavlja jedan od najvećih okidača za fiziološke simptome kao što su glavobolja, krvni pritisak, i mnoge druge. Ovi simptomi nam pokazuju koliko je stanje uma i naše mentalno zdravlje jako bitan deo našeg zdravlja.

O mentalnom zdravlju se najviše razmišlja i razgovara kada je ugroženo ili, nažalost, izgubljeno. Prema istraživanjima, depresija na svetskom nivou godišnje prouzrokuje 800.000 samoubistava.

Iako se može javiti u bilo kom životnom dobu, depresija se najčešće javlja u adolescenciji. Ovo nisu klasične promene raspoloženja već nešto što zahvata i vaše telo i misli i deluje kao da ste konstantno u nekoj crnoj rupi. Ona negativno utiče na sve što vam se dešava i na sve aspekte vašeg života, što je i čini kompleksnom. Istraživanja pokazuju da za nekoliko godina, depresija bi mogla biti drugi najveći zdravstveni problem u svetu

Depresija je nešto što može svakom da se desi, pa čak i onim psihički jakim osobama. Nije sramota ukoliko se nađete u depresiji. Nije sramota ukoliko vam ponekad treba razgovor, zagrljaji ili jednostavno neki oslonac. Najbitnije je da sebe okružite ljudima koji vam daju bezuslovnu podršku i koji vam pružaju osećaj sigurnosti. Ukoliko se ne osećate da imate takve ljude oko sebe, nije sramota potražiti stručnu pomoć i porazgovarati sa psihologom ili nekim stručnim za mentalno zdravlje. 

Foto: Pexels.com/Brett Sayles

Autor: redportal.rs