NATO plu Švedska i Finska

Kako prenosi portal Mondo, počela je NATO vežba BALTOPS u Baltičkom moru i trajaće dve nedelje. Ona predstavlja najnovije pokazivanje jedinstva i vojne snage, na vežbama učestvuju i Švedska i Finska koje su aplicirale za članstvo.  Oko 7.000 vojnika, 45 brodova i više od 75 aviona iz 14 NATO saveznika, učestvuje u 51. godišnjim vežbama BALTOPS.

Švedska premijerka Magdalena Anderson je rekla da je vežba "snažan signal svetu" da su bezbednosna uveravanja predsednika SAD Džoa Bajdena, izražena kada su se ona i finski predstojnik Sauli Niniste sastali sa njim u Beloj kući u maju,  prate konkretna dejstva.

Dok bi članstvo u NATO savezu  pružilo novu sigurnost za Švedsku, Anderson je rekla da Švedska i Finska žele da pruže bezbednost za naš deo baltičkog regiona. Švedska bi, rekla je ona, bila spremna da stane iza sporazuma o međusobnoj odbrani NATO-a, poznatog kao član 5.

Američki general Mark Milli je pohvalio operativnost i razmenu obaveštajnih podataka Švedske i Finske sa saveznicima u NATO-u, kao i moderne vojne kapacitete. On je takođe rekao da bi njihove strateške lokacije ograničile ruski vojni avanturizam. Sa članstvom Finske i Švedske u NATO-u, koje je još uvek na čekanju, čuveno plitko Baltičko more bilo bi okruženo skoro isključivo državama saveza, a Rusija bi zadržala svoj pristup preko pomorskih lokacija u Kalinjingradu na jugu i regionu Sankt Peterburga na krajnjem istočnom kraju.

Dakle, iz ruske perspektive, to bi bilo veoma problematično za njih, vojno gledano, i bilo bi veoma korisno za NATO. Baltičko more je strateški veoma važno područje, ali svrha alijanse nije ofanzivna, njena svrha je odbrambena.

Tokom narednih nekoliko dana, američki marinci će uvežbati svoj osnovni zadatak, amfibijski napad, protiv neprijateljskih stajališta na obližnjim ostrvima. Sa ruskom flotom na Baltičkom moru koja se nalazi u Kalinjingradu udaljenom samo 480 kilometara, ruski napad susednih ostrva je scenario koga se Švedska plaši i za koji se priprema.

Autor: Mondo.rs

#BALTOPS

#Donbas

#EU

#Finska

#Invazija

#NATO

#SAD

#Saveznici

#Severodonjeck

#Ukrajina

#putin

#rat

#ratni brodovi

#rusija

#vojne vežbe

#švedska